Alle managere som spiller hattrick har mange valg å ta stilling til. Dagens artikkel skal omhandle valget om hvordan man kan bygge opp spillerstallen sin for å kunne bruke taktikkene på hattrick på sin egen måte. Det er mange måter å bygge opp stallen på, og det er ikke noe fasitsvar. Det finnes mange forskjellige eksempler på lag som har gjort det godt med mange forskjellige fremgangsmåter.
Mange lurer sikkert på hvorfor oppbygningen av laget har noe å si for den generelle taktiker. Svaret er at å ha den rette spillertroppen for din egen spillemåte er alfa omega når man skal planlegge taktikk. Hvordan troppen skal utfylles er ett av valgene man må ta hensyn til. Skal man satse på å maksimere midtbanen i hver kamp, spille forutsigbart, men allikevel være et lag som er svært vanskelig å gardere seg mot? Skal man spille inn formasjonsrutine i mange ulike formasjoner slik at motstanderen ikke har snøring om hva han kommer til å møte, og til slutt blir så frustrert at han velger sin vanlige taktikk slik at du enkelt kan plukke han fra hverandre og vinne på taktikken? Kanskje skal man være et dødelig kontringslag som bare de barskeste spisstrenerne kan pløye seg gjennom? Eller er det beste rett og slett en miks mellom noen av dem? Mulighetene er mange og om man velger rett er det få eller ingen som vet svaret på.
Så til de konkrete eksemplene. Knutarild er en manager i II div. i Norge som har bygd opp laget sitt for å spille en litt ekstrem taktikk. Spillet hans dreier seg om å maksimere midtbaneratingen ved å spille med en offensiv stopper og to vinger inn mot midten. Huff å huff tenker du vel nå, hvordan skal han få godt nok angrep til å score noe, det er jo vingene som skal score på sjansene på kantene. Slik er det jo ikke på hattrick, det er ratingene som skal score. Disse ratingene får Knutarild ved å spille to vinger mot siden og to offensive backer. Dette gir han et overraskende bra resultat, selv om de fleste sjansene han får mot seg scores på vil han ofte score på sjansene han får på kantene ettersom ratingene hans er ganske gode. Han får jo også en bra midtbane med 2 vinger IMM og en offensiv stopper. Knutarild selv sier dette om valget hans:
Viktig å huske at om jeg hadde hatt alternativer (penger på bok), så ville jeg ikke spilt slik jeg gjør. Min noe ekstreme taktikk er et resultat av vinnervilje og at jeg ikke orket å spare penger i flere sesonger før en satsing.
Vårt neste eksempel er den svenske U-20 manageren DrZeta. Hans lag er bygd opp et storlag som er kapabel til å spille mange forskjellige taktikker med suksess. Den svenske toppmanageren sier at han har bygd opp laget sitt slik at han kan spille med både kontringer og midtbane. Han kan skape kontringer med både 3, 4 og 5 forsvarsspillere. Han har en relativt sterk midtbane slik at han kan vinne midtbanen på hjemmebane mot de aller fleste lagene. Zeta kan angripe på kantene og gjennom midten, hans tre spisser er en trussel mot et hvert forsvar hvis alle tre spiller samtidig, og kantene hans kan sette de fleste sjansene som kommer på kantene. Dessuten kan Zeta nesten spille alle formasjonene man kan opparbeide seg rutine i uten å ha for stor risk for forvirring. Fra gode kilder vet vi at Zeta har formasjonserfaring nok til å spille 5 forskjellige formasjoner uten å risikere forvirring i det hele tatt. Dessuten kan laget med så høy rutine ikke noe problem med å spille for eksempel 5-4-1 som de ikke har formasjonserfaring i uten noen større problemer.
Zeta har for det meste optimert laget sitt for å skape mange SE. Vingene har quick, en spiss har quick og den andre har head, en midtbanespiller med head og i forsvaret er det en med head også. Så vi ser at det er mest på de offensive spillerne Zeta har optimalisert laget for å få positive SE. Et annet fenomen ved Zeta er at de ofte bytter trener før kamp, dette utgjør en meget stor rolle siden forskjellen mellom offensiv og defensiv trener er veldig stor. Dette skaper også litt forvirring når motstanderens trener skal sette opp laget mot han, hvis han nettopp har ansatt en defensiv trener kan man forvente et defensivt lag, eller er det bare for å få deg til å tro det?
Dette var da to eksempler på hvordan man kan bygge opp laget sitt. Den ene er kanskje ikke bedre enn den andre hvis man tar tid og penger med i betraktningen. Dette viser bare at man har flere muligheter og man må velge forsiktig hva man er ute etter. Vi ser også att oppbygningen av laget er veldig viktig for hvordan laget kan spille, og det å spille hattrick på sin egen måte er et lurt valg.
Av: MarkusIB
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar